Bejelentés


Airtherm Hungária Kft. Klíma- és Légtechnika tervezés és kivitelezés


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

HŐSZIVATTYÚ ELŐNYEI

• Gondolkozik a gáz fűtés kiváltásán?
• Nincs vezetékes gázellátás a környéken?
• Nincs a telken belül a gáz, csak az utcán ?
• Környezet tudatosan gondolkodik, gondol a jövőre?


A természeti és gazdasági körülmények egy olyan technológia alkalmazása felé mutatnak ami mind a pénztárcánkat, mind a környezetünket kíméli.

A tudomány és az épületgépészet már jelenleg is kínál alternatívákat, és a törekvés (no meg az EU-szabályozás) megvan, hogy egyre több helyen alkalmazzunk megújuló energiaforrásokon alapuló megoldásokat a véges kőolaj- és földgázkészletek fecsérlése helyett, de ezeket a megoldásokat sokan még mindig valami nyugatról jövő úri huncutságnak tartják, és elengedik a fülük mellett. Azonban bőven hallani pozitív példákat is: az ország számos pontján épülnek most már olyan társasházak, lakóparkok, szállodák, melyek korszerű, gazdaságos és környezetkímélő technológiákat, geotermikus energiát, hőszivattyús rendszereket, napkollektorokat alkalmaznak.

Ma már bárki számára elérhető egy olyan energiatakarékos, költséghatékony fűtési megoldás, ami egy életre szólóan megoldja lakása fűtését, hűtését és használati meleg vízellátását.

MIÉRT a levegős HŐSZIVATTYÚ?

Egész évben képes közvetett módon kiaknázni a környezetünk korlátlanul rendelkezésre álló, megújuló energiáját, mint pl. a külső levegő.
A levegő mindenhol, időjárástól függetlenül korlátlanul rendelkezésre áll.
Csupán ezt a külső levegőt használja a levegős hőszivattyú rendszer. Ez tulajdonképpen egy klímaberendezés ami 1 kültéri egységből áll amely egység a külső levegőt folyadékká, majd hővé alakítja át. Az átalakított folyadékot cirkuláltatják a házban továbbítva a hőt az ön radiátora, padlófűtése, vagy melegvíztároló egysége részére így áll rendelkezésre a fűtési hőenergia, és a meleg víz.

Nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől.
Természetes erőforrást használ, így káros anyag kibocsátás sincs.
Amennyiben a lakás fűtését teljes egészében a hőszivattyú végzi (monovalens rendszer), nincs szükség kéményre
Karbantartási igénye elhanyagolható.
Telepítéséhez vissza nem térítendő támogatás igényelhető
Mivel ingatlana saját energia forrással rendelkezik, nem csak alacsonyabb a fenntartási (rezsi) költsége, de ingatlanának értéke megnövekszik.
Telepítési és fenntartási költsége a legalacsonyabb az egyéb alternatív fűtési megoldások között.

Ideális nyaralók téliesítésére, nyáron hűtésére.
Mi a hőszivattyú?


A hőszivattyú az a berendezés mely a környezeti hőmérséklet elvonásával,azt magasabb hőmérsékleti szintre emeli és ezzel a többlet energiával már lehet fűteni, és használati melegvizet előállítani.

Azaz 1kW elektromos energiával és 2-4kW környezeti energiával 3-5 kW hőenergiát nyerhetünk.

Minden hőszivattyús berendezés hatásfoka nagyban függ az elvonható környezeti hőmérséklettől, és ennek csökkenésével romlik a berendezés teljesítménye is.

Nem így a Zubadan berendezéseknél mely -15C külső hőmérsékletnél még 100% teljesítménnyel üzemel.

Más levegős hőszivattyús berendezések már -5C fok alatt csökken a teljesítményük és ha nem elegendő ezek a berendezések bekapcsolják az elektromos segéd fűtést.

A hőszivattyús berendezések környezetbarát termékek mert nem bocsátanak ki közvetlenül széndioxidot a levegőbe.

ELMŰ, ÉMÁSZ - Hőszivattyús Tarifa
2009.04.01-től igényelhető!

GEO hőszivattyús tarifa igénylésének feltételei meglévő rendszerek esetében.

A már üzemelő, telepített hőszivattyút használók is igényelhetik a hőszivattyús kedvezményes tarifát az ELMŰ és ÉMÁSZ szolgáltatási területén. Az alábbiak szerint:

Meglévő hőszivattyús berendezéshez ELMŰ Geo/ÉMÁSZ Geo tarifa igénylése
Meglévő vezérelt mérés esetén nincs szükség új bekapcsolásra, amennyiben nem rendelkezik villamos hő fejlesztő készülékkel az ügyfél, elégséges a vezérlő berendezés cseréje, ill. az előírásoknak megfelelő csatlakozó vezeték kiépítése.
Az ELMŰ Nyrt és ÉMÁSZ Nyrt által minősített villamos kivitelezőnek nyilatkoznia kell, hogy az előírt műszaki feltételeknek megfelel a meglévő belső hálózat..
A tarifa igénylésekor elsősorban az eredeti „hőszivattyús” kivitelezőt kell megkeresni, aki elvégzi a szükséges átalakításokat, és elkészíti a szükséges dokumentációt. Amennyiben a vállalkozás nem szerepel a Szakosztály listáján abban az esetben egy a listán szereplő vállalkozást kell megbízni a szükséges dokumentációk, átalakítások elvégzésével.
meglévő szonda, vagy vizes (kutas) rendszer esetében csak akkor biztosítható GEO hőszivattyús tarifa, amennyiben a rendelkezik a rendelkezik létesítési engedéllyel (ha nincs, pótolni kell)
GEO hőszivattyús tarifa igénylésének feltételei új telepítés esetében.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az ELMŰ, ÉMÁSZ szolgáltatási területén a GEO kedvezményes hőszivattyús tarifa igénylésének feltételeit.

• Műszaki feltételek

o Villamos bekapcsolás feltételei

§ A hőszivattyú berendezések üzemeltetéséhez kínált kedvezményes tarifa igénybevételéhez az elosztó engedélyes (ELMŰ Hálózati Kft. / ÉMÁSZ Hálózati Kft.) különmért, vezérelt csatlakozást biztosít, a hatályos rendeletek szerint. A fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez szükséges mérőhelyet az általános előírásoknak megfelelő módon a felhasználónak kell kialakítani

§ A mérőszekrényt és a villamos csatlakozó berendezés kiépítését csak az ELMÜ Nyrt./ ÉMÁSZ Nyrt. által regisztrált kivitelezők végezhetik.

§ A berendezés bekötése az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre fixen, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott módon kerül kiépítésre.

o Nem villamos bekapcsolás feltételei

§ A hőszivattyús berendezés szerelését, és üzembe helyezését, a gyártó/forgalmazó előírása, műszaki útmutatója szerint kell elvégezni. Csak olyan berendezés helyezhető üzembe, amely szerepel a Szakosztály által készített, és kiadott megfelelőségi listán.
§ A berendezés üzembe helyezését a Szakosztály listáján szereplő kivitelező végezheti, vagy aki rendelkezik a listán szereplő forgalmazó írásos engedélyével és a munka elvégzését dokumentummal igazolja (3.sz. melléklet)

Belső hálózat kialakítás
A hálózat kialakítás alapvetően megegyezik a vezérelt bekapcsolásnál alkalmazott eljárásmóddal.
Eltérések:

o A nyomvonal kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen kötés a csatlakozóvezetékben. Minimálisan alkalmazható 4mm2 keresztmetszetű réz vezető, 20mm2 védőcsőben, ill. a terhelésnek megfelelő méretezés szerint.

o Csatlakozáskialakítása: A leágazás végpontján plombázható elosztót kell elhelyezni, melyről a hőszivattyú villamos ellátása történik. Az elosztó villamos csatlakozása bontatlanul mereven, nem a dugaszolóaljzaton keresztül történik. A hőszivattyú villamos ellátását szolgáló tápvezeték kialakítását a szolgáltató ellenőrizheti.


Szerződési nyomtatvány
A szerződéskötéshez szükséges iratok, nyomtatványok.
tulajdoni lap
személyazonosságot igazoló irat
műszaki dokumentáció a hőszivattyú üzembe helyezéséről, szakhatósági engedélyek másolata, beépített gép típusa/villamos teljesítménye (melléklet)
kivitelezői nyilatkozat a villamos hálózat kiépítéséről (meglévő, jelenleg is használt melléklet)

Szerződéskötési feltételek (melléklet- ÁSZF)
A villamos szerelést csak a Szolgáltató által regisztrált villanyszerelő végezheti.
A beépített berendezésről, és a szerelés elvégzéséről nyilatkozatot kell kiállítani a kivitelezőnek, ami tartalmazza a beépített berendezés típusát, villamos, és nem villamos teljesítmény adatait. A dokumentumot a Szakosztály által készített listán szereplő vállalkozás készítheti el.

Bekapcsolás

Bekapcsolás a Szakosztály előzetes tájékoztatásával, igény szerint bevonásával történik,
Ellenőrzés, monitoring
A bekapcsolt rendszereket, ellenőrzése a Szakosztály előzetes értesítés alapján, igény szerint bevonásával történik.
További részleteket a www.aram.hu oldalon olvashat

Képgaléria


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!